Tijdens uw eerste bezoek wordt uw algemene mondgezondheid zorgvuldig in kaart gebracht. Wij vragen onze patiënten een gezondheidsvragenlijst in te vullen zodat wij op hoogte zijn van alle zaken die van invloed kunnen zijn op de mondgezondheid. Een gezonde mond zorgt voor een gezond lichaam. Er zijn bijvoorbeeld studies die een verband aantonen tussen mondgezondheid en diabetes en hart- en vaatziekten. Wij kunnen u voedingsadviezen geven en een voedingsanamnese bij u afnemen.
Uw mond wordt bekeken op tekenen van ontstekingen, aandoeningen en bederf. Tanden en kiezen worden elk zorgvuldig onderzocht op tekenen van tandplak, tandsteen en gaatjes. Ook wordt de staat van het tandvlees nagegaan. Het kan het zijn dat wij uw plaque kleuren en een plaquescore vastleggen.
Wij geven voorlichting en/of instructie toegesneden op uw persoonlijke situatie. Hierbij wordt rekening gehouden met de huidige staat van de mond, het poetsgedrag, de eetgewoonten en met de eventuele effecten van medicatie en aandoeningen.
Wij kunnen instructie geven over poetsen het gebruik van ragers/tandenstokers en de verzorging van uw beugel en prothese. Zo beschikt u over alle kennis die u nodig heeft om optimaal uw mond te verzorgen.
Onder preventieve behandelingen vallen de volgende behandelingen:
Naar aanleiding van wat wij zien in uw mond en/of een verwijsbrief van de tandarts wordt er gekeken of het nodig is om een pocketstatus of parodontiumstatus van uw gebitssituatie te maken. Bij het maken van een status wordt elk afzonderlijk gebitselement in uw mond op de volgende punten geanalyseerd:
Aan de hand van deze gegevens wordt er een diagnose (aandoening) vastgesteld en de hierbij horende behandeling. Ook wordt er een prognose (toekomstvoorspelling) gemaakt.
Tandsteen en tandplak in verdiepte pockets kunt u niet zelf verwijderen. De mondhygiëniste doet dat daarom met speciale instrumenten. Dit heet de professionele gebitsreiniging. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele gebitsreiniging verdwijnt meestal de ontsteking en hecht het gezonde tandvlees zich aan de tanden en kiezen: de parodontitis is verdwenen. De pocketsonde meet dan ondiepe en niet bloedende pockets. Het verloren kaakbot groeit helaas niet meer aan.
Tijdens de genezing kan het tandvlees terugtrekken en de tandhalzen worden soms tijdelijk gevoelig door de behandeling. Door elke dag de mondhygiëne goed uit te voeren voorkomt u een nieuw ontsteking. Daardoor zal er geen kaakbot meer verloren gaan.
We helpen u ook graag bij uw mondzorg:
Het kan voorkomen dat u in het weekend of ’s nachts met spoed een tandartsbehandeling nodig heeft. Wanneer u buiten praktijkuren belt naar ons telefoonnummer +31 (0)71 5130 405 staat de dienstdoende tandarts op onze voicemail.